Na etapie planowania ciąży warto zaszczepić się przeciwko wirusowi grypy. Szczepieniu można poddać się również w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Szczepionki przeciw grypie są dopuszczone do stosowania u ciężarnych. W razie ewentualnego zachorowania na grypę ryzyko poważnych powikłań po chorobie jest wówczas zdecydowanie niższe.
Z czym może wiązać się zachorowanie na grypę w czasie ciąży?
Grypa w ciąży jest często mylona ze zwykłym przeziębieniem, jednak – w odróżnieniu od niego – objawy nie rozwijają się stopniowo, a pojawiają się nagle. Podstawowe symptomy grypy to:
- katar,
- kaszel,
- osłabienie, rozbicie, problemy z koncentracją,
- bóle mięśni, stawów, głowy, sztywność karku,
- dreszcze,
- wysoka gorączka (do 39° Celsjusza),
- brak apetytu.
Ciężka infekcja wirusem grypy jest szczególnie niebezpieczna do czwartego miesiąca ciąży – tworzą się wtedy układy i narządy płodu. Zachorowanie w tym okresie może wiązać się z wystąpieniem u dziecka wad wrodzonych bądź schizofrenii. Ponadto grypa w ciąży podnosi ryzyko poronienia (we wczesnej ciąży) lub przedwczesnego porodu: mięsień macicy uwrażliwia się na skurcze w wyniku wysokiej gorączki. Dodatkowo związana jest z niższą wagą urodzeniową noworodków.
Czy można leczyć grypę w ciąży i jak to zrobić?
Kobieta w ciąży powinna bezzwłocznie zgłosić się do lekarza nawet z przeziębieniem czy drobną infekcją gardła. Nie wolno próbować radzić sobie z objawami choroby lekami dostępnymi w aptece czy drogerii bez recepty bez konsultacji ze specjalistą. Przykładowo: niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz aspiryna zażywane w ostatnim trymestrze ciąży mogą komplikować poród i zwiększać krwawienie. Leczenie grypy to przede wszystkim zwalczanie i łagodzenie objawów domowymi sposobami, poprzez:
- pozostanie w łóżku przez kilka dni (przebywanie w stałej temperaturze poprawia samopoczucie i łagodzi objawy grypy),
- stosowanie syropu z cebuli i cukru (łagodzi objawy),
- inhalacje olejkami eterycznymi,
- zakraplanie do nosa wody morskiej albo soli fizjologicznej,
- picie herbaty z sokiem z czarnego bzu (obniża gorączkę),
- nawilżanie gardła – najlepiej gorącą herbatą z miodem i plasterkiem cytryny albo z sokiem malinowym, pitą naprzemiennie z ciepłym mlekiem z miodem.
Konsultacja merytoryczna Dr hab. n.med. Anna Piekarska – Kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi